Vanuit Armenië, het eerste christelijke koninkrijk in 301, zijn missionarissen naar de hele wereld op weg gegaan. Volgens de traditie was het al in de vierde eeuw dat een van hen, Servatius of "Sint-Servaas", tot aan de Maasvallei kwam, waar hij de eerste bisschop van België en Nederland was. Daar stichtte hij een bisdom dat later dat van Tongeren, Maastricht en vervolgens Luik zou worden.
Kan deze verrassende verbinding tussen de regio van de Maas en die van de Ararat ons meer over onszelf leren? En onze verre culturele neven, wie zijn ze echt?
Dit is wat we proberen te ontdekken! Hier zijn onze vroegere en toekomstige projecten.
Weet je nog dat je de gebakjes hebt geproefd die we al bijna een jaar regelmatig uit Armenië meenemen?
Sinds enkele maanden zetten we inderdaad alles op zijn plaats voor de lancering van een gebakworkshop in Jerevan, een project geleid door een familie van ontheemden uit Artsakh, wiens ouders rechters waren bij het Hooggerechtshof van Stepanakert. Een hele microcosmos van ontheemden die momenteel in Jerevan wonen, draait om dit project.
Na vele maanden van inspanningen in deze richting, waren we eindelijk in staat om een geschikte plek te vinden en de workshop voorgoed te starten! Een project dat we zullen blijven ondersteunen en dat zeer goede vooruitzichten biedt.
Op 30 juni was het het eindejaarsconcert van de muziekschool waar we sinds September twee keer per week lessen organiseren voor kinderen uit afgelegen grensdorpen! Een evenement dat we niet konden missen, en waarvan we een korte videoverslag hebben gemaakt (in het Frans), die we u uitnodigen om te ontdekken.
Wat een geweldige sfeer en wat een dankbaarheid uitgedrukt door al deze kinderen en hun ouders! Laten we niet vergeten dat de essentiële motivatie van dit project is om hen te helpen zich te verzetten tegen de psychologische oorlog die sinds 2020 tegen hen wordt gevoerd om hen te dwingen te vluchten: voor nu is dit doel bereikt!
In plaats van te zinken in terreur, organiseerden we een prachtig klein concert, een echt Belgisch-Armeens concert 🇧🇪🇦🇲
Begin 2024 blijven we het bewustzijn in Europa vergroten, met name met een conferentie in de Raad van de Europese Unie. Dank aan Dominique, Catherine en de FFPE voor de organisatie, de uitnodiging, hun vertrouwen en hun steun die bepalend waren voor de lancering van de projecten van dit jaar!
U kunt de Nederlandse vertaling lezen van het artikel gepubliceerd in de Armeense pers over deze conferentie.
We hebben ook verschillende andere projecten in voorbereiding of in ontwikkeling, wat betreft de bewustwordingscomponent. Helaas kunnen de beoogde projecten niet altijd allemaal worden gerealiseerd.
Naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen in Artsakh en de gedwongen uittocht van tienduizenden Armeense families, organiseren we een spoedverzameling voor de ontheemden.
Met name dankzij de steun van de Federatie van Scouts van Europa, maar ook van vele andere Belgen die de informatie doorgaven en financieel bijdroegen, steunden we twee projecten onder leiding van ontheemden uit 2020, die op hun beurt diegenen uit 2023 verwelkomen.
Het youth activity center van Hadroet en de KRO Bakery pastry shop zijn sterke ankers voor hun gemeenschappen. Ze verwelkomen veel gezinnen en kinderen die het slachtoffer zijn geworden van de 9 maanden durende blokkade in Stepanakert.
Deze families waren net aangekomen in Armenië vanuit Artsakh toen we hen hielpen.
Tijdens ons verblijf in Armenië sinds 2021 hebben we vaak kinderen ontmoet die een of hun ouders hebben verloren, of die gedwongen zijn te vluchten van de plaatsen waar ze zijn geboren en opgegroeid.
We vinden dat kinderen die samen culturele, artistieke of sportieve activiteiten beoefenen, een sterkere veerkracht vertonen dan degenen die geïsoleerd zijn. Daarom ontwerpen we een project voor deze kinderen..
In samenwerking met de gemeente en de #1 muziekschool van Vardenis zetten we een bus op om 45-50 kinderen uit 5 grensdorpen 2 keer per week samen de activiteit van hun keuze te laten oefenen!
Dit was oorspronkelijk niet het doel van onze reis. We wilden alleen de Armeense Kerst - op 6 januari - doorbrengen met onze vrienden uit Goris. Door de omstandigheden werden we directe getuigen, zo dicht mogelijk bij het drama dat zich momenteel afspeelt met de blokkade van de weg naar Artsach.
In Goris ontmoeten we verschillende slachtoffers, waaronder jongeren van een dansschool in Stepanakert, die begin December vertrokken voor een show en die nog steeds niet naar huis kunnen. Een van onze beste vrienden is een van de gevangenen aan de andere kant van de afgesloten corridor.
Zodra we terugkeren, getuigen we in België om het bewustzijn van de situatie te vergroten.
Op verzoek van Sargis, onze lokale contactpersoon, organiseren we een donatieactie voor de inwoners van het grensdorp Sotk, in de regio Vardenis. In samenwerking met de gemeente krijgen 20 gezinnen noodhulp. Ze werden direct geraakt door de beschietingen van 12 tot 15 September.
Hun verhaal is ontroerend: veel inwoners van Sotk vestigden zich daar door Gandzak te ontvluchten tijdens de aanslagen van 1988, of Karvachar in November 2020. De laatste aankomsten moesten vluchten toen hun deel van Artsach werd afgestaan "in ruil voor vrede".
Zoals vaak het geval is voor Armeniërs, herhaalt de geschiedenis zich.
Eind April 2022 gaan we samen met de Armeense gemeenschap van Brussel op reis om het klooster van Mekhitar te ontdekken, gelegen op een eiland in de Venetiaanse lagune. Deze monniken speelden een essentiële rol bij het beschermen van het Armeense culturele erfgoed door de genocide.
Wij danken Hovsep voor het uitnodigen, en alle deelnemers van deze mooie reis voor ons zo hartelijk te hebben verwelkomd.
Hadroet is een grensdorp, het eerste waarvan de inwoners werden ontheemd na de "44-daagse oorlog", in oktober 2020. Tot op de dag van vandaag kunnen de kinderen van Hadroet nog steeds niet terugkeren naar hun huizen en leven ze nog steeds als vluchtelingen in Jerevan, de hoofdstad van Armenië.
In juni en oktober 2021, vertrekkend uit Luik, brachten we hen kleding, geschenken en vooral comfort en aandacht. We nemen hun verhaal mee terug naar België en Nederland om het te laten horen.
De hele gemeenschap van Hadroet is aan het werk om ongelooflijke ambachtelijke producties voor te stellen ter nagedachtenis aan hun dorp. We zetten ze te koop voor hun voordeel.
Zeer sterke uitwisselingen! Dit project nam in april en mei 2022 nogmaals plaats.
« De producten van de kinderen uit Hadroet gaan naar België » - artikel van Magdalina Zatikyan op 15 juni 2021 in Het Stem van Armenië (in het Russisch)
« Armeniërs en Belgen herdenken de slachtoffers van de 44-daagse oorlog » - interview door Lilit Gasparyan op 27 september 2021 op De 1ste, Armeense nieuwszender (in het Armeens)
Op verzoek van de Armeense gemeenschap in Maastricht bereiden we een serie artikelen voor om te vertellen hoe dit mooie verhaal een beetje dankzij hen is begonnen...
Wist u dat? In Maastricht bevindt zich de Basiliek van Servatius, onze "Sint-Servaas". In de crypte onder het hart ligt nog steeds zijn relikwie.
We zijn regelmatig opgeroepen om hulp te bieden aan de Armeniërs die het slachtoffer zijn van aanslagen en om te getuigen over hun situatie in Europa.
Deze vereniging heeft echter in eerste instantie tot doel de menselijke en culturele uitwisselingen tussen België en Armenië te bevorderen, om onze kennis van onze eigen Europese cultuur te verrijken.
Op basis van onze ervaring bieden wij u hulp aan als u ook Armenië wilt bezoeken of projecten daar wilt starten.
Aarzel niet om ons per e-mail te contacteren voor dit project, op [email protected].
Als u een financiële bijdrage wilt leveren, kunt u een storting doen op onze rekening (BE98 0689 4475 7593 - Fortitude vzw - Richard Heintzstraat 32/1, BE-4020 Luik). In communicatie kunt u aangeven "Donatie Armenië" en uw email adres. Wij zullen u voorzien van alle informatie over de goede werking van de lopende projecten!
Als het voor u gemakkelijker is, kunt u direct hieronder uw bijdrage leveren: voer uw e-mailadres en het bedrag van uw donatie in en klik op de betaalmethode van uw keuze.
Via-via is een project van de belgische vzw Fortitude.
« In plaats van je mond te openen, open je ogen » - Armeens spreekwoord
Fortitude © 2021-2024
Richard Heintzstraat 32/1, BE-4020 Luik